У Варшаві не відбулися щорічна нарада ОБСЄ з питань реалізації людського виміру, оскільки РФ заблокувала зустріч.

Росія зірвала щорічну нараду ОБСЄ з питань реалізації людського виміру. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в середу, 29 вересня.

“Учора в польській Варшаві мала відкритися провідна конференція з прав людини в регіоні Європа-Євразія. На жаль, засідання ОБСЄ з питань реалізації людського виміру 2021 (HDIM) не зібралося через рішення уряду Росії заблокувати зустріч. Ми глибоко шкодуємо через цю спробу російського уряду заблокувати перевірку погіршення стану прав людини (в РФ – ред.)”, – сказав Блінкен.

За його словами, США “все ще очікують, що ОБСЄ і її держави-учасники проведуть щорічні засідання HDIM, передбачені законом. Ми будемо продовжувати закликати Росію виконувати свої зобов’язання, що включають забезпечення захисту основних свобод і дозволяють громадянам притягувати свої уряди до відповідальності, в тому числі шляхом вільних і чесних виборів”.

“Сполучені Штати не залишать без уваги порушення прав людини. Ми будемо продовжувати робити все можливе, щоб зосередити весь спектр проблем, пов’язаних з правами людини, у всьому регіоні ОБСЄ, і ми будемо працювати із союзниками і партнерами, щоб відстоювати принцип всеосяжного щорічного огляду людського вимірювання за участю громадянського суспільства”, – підсумував Блінкен.

Нагадаємо, що раніше глава ОБСЄ Анн Лінде висловила співчуття у зв’язку з відмовою Росії продовжити мандат місії на кордоні з ОРДЛО. Мандат місії прикордонних спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через кордон Гуково і Донецьк закінчується 30 вересня.

Також повідомлялося, що в ООС побоюються ескалації без спостерігачів ОБСЄ. Командувач Об’єднаних сил прокоментував відмову Росії продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я