Угорщина могла укласти не менш вигідну газову угоду з транзитом через Україну, упевнений глава МЗС.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Угорщину не “розкручувати емоції” на тлі ситуації навколо нової газової угоди Будапешта з Газпромом.

“Я закликаю угорських партнерів зараз не “розкручувати” емоції, вони дуже часто говорять різні речі про Україну, які нам не подобаються, але ми не реагуємо на них емоційно. Треба діяти прагматично, шукати вихід з цієї кризи, який буде відповідати інтересам і України, і Угорщини, бо це також відповідає інтересам Європи”, – сказав він у вівторок, 28 вересня.

За словами Кулеби, Угорщина могла б укласти контракт на транзит через Україну, але прийняла умову РФ про постачання в обхід України.

“Я проти того, щоб в цій ситуації ми керувалися емоціями. Ми або наші угорські партнери. Ми ж не заперечуємо права Угорщини укладати угоду з Газпромом. Але ми чітко бачимо, що Угорщина могла б укласти не менш економічно вигідний контракт, який би включав транзит через Україну. Ми розуміємо, що питання виключення України зі схеми транзиту було вимогою РФ, Угорщина цю вимогу прийняла, це не відповідає нашим інтересам, ми свої інтереси захищаємо. Ось і вся історія”, – сказав міністр.

Кулеба нагадав, що Україна попросила Єврокомісію проаналізувати газову угоду Угорщини з Газпромом, щоб оцінити її вплив на енергетичну безпеку ЄС.

Зазначимо, що раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт сприймає реакцію Києва на газовий контракт як “порушення суверенітету та інтересів її національної безпеки”.

Через критичні висловлювання обидві країни викликали послів для роз’яснень.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я