Монастирський розраховує завершити облаштування кордону з РФ і Білоруссю протягом двох років.

Для завершення облаштування кордону з Росією і Білоруссю необхідно 17 мільярдів гривень. Про це заявив глава МВС Денис Монастирський у ході візиту в Луганську область у п’ятницю, 1 жовтня.  

Він оглянув нещодавно облаштовану ділянку кордону і запевнив, що система здатна протидіяти потенційним спробам вторгнення, диверсійного проникнення, нелегальної міграції та контрабанді.  

“Держава докладе всіх зусиль і фінанси, щоб облаштувати нарешті ділянку кордону з Росією і Білоруссю. У наступному році має бути “Велике будівництво кордонів”. Це й інженерні споруди, виконані фахівцями, і загалом новий інтелектуальний кордон, що дасть можливість прикордонникам на 100 % контролювати рубежі нашої країни”, – зазначив Монастирський.   Також він пообіцяв гідний рівень оплати для прикордонників. “Я знаю, що існує нестача кадрів. Але і з цими проблемами будемо працювати”, – сказав міністр.  

За його словами, для повного облаштування кордонів необхідно 17 млрд грн. МВС вже звернулося до уряду з вимогою закласти ці цифри в бюджет 2022.  

“Сьогодні я побачив зовсім інший рівень облаштування кордону. Це інтелектуальний кордон, що вимагає мінімального втручання людини. І навіть з Києва можна відстежити порушення рубежів держави… Ділянка з протяжністю понад 100 км вже облаштована. Але у нас ще тисячі кілометрів необладнаного кордону”, – сказав Монастирський.   Він зазначив, що це питання стало ще більш актуальним через міграційну кризу в Білорусі.  

Протяжність кордону з РФ на суші 1974 км, з них 409 км Донецької та Луганської областей Україна тимчасово не контролює.  

Станом на кінець весни будівництво укріплень на кордоні з Росією в рамках проекту Стіна було завершено на 51,4%.   Нагадаємо, проект Стіна на кордоні з Росією в 2014 році запропонував прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. У червні того ж року Кабмін схвалив проект, вартість якого склала близько 150 млн доларів.   У липні 2017 року стало відомо, що ГПУ розслідує велику розтрату при будівництві Стіни. У розкраданні державних грошей підозрюють вісьмох осіб.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я