Документ передбачає внесення змін до закону Про Державну прикордонну службу України.

Верховна Рада ухвалила закон про вдосконалення порядку використання та застосування примусових заходів, бойової техніки й озброєння особовим складом Держприкордонслужби. За відповідний законопроєкт №5232 в другому читанні проголосував 271 нардеп на засіданні, яке триває в четвер, 18 листопада.    

Законопроєкт також дозволяє використовувати вогнепальну зброю, зокрема, для відбиття нападу на військовослужбовця або працівника Держприкордонслужби в разі загрози їхньому життю чи здоров’ю, для захисту людей від нападу, при звільненні заручників чи осіб, яких незаконно позбавлено волі. Також зброю можна застосовувати для відбиття нападу на об’єкти під охороною, а також для затримання в разі спроби втекти особи, яка вчинила тяжкий злочин.  

Крім того, прикордонники зможуть використовувати вогнепальну зброю для того, щоб зупинити транспортний засіб, якщо водій своїми діями створює загрозу життю або здоров’ю людини, або примусово припинити політ безпілотника, що здійснює політ у межах прикордонної смуги, над кораблями, катерами і суднами забезпечення Держприкордонслужби, а також щоб не допустити спроби насильницького заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою та запобігти угону повітряного судна.  

Законопроєкт дозволяє прикордонникам використовувати наручники, шоломи, сітки для зв’язування, гумові і пластикові кийки, засоби, споряджені речовинами сльозогінної та подразливої ​​дії, засоби примусової зупинки транспортного засобу.   Також прикордонники зможуть використовувати гранати, боєприпаси і малогабаритні вибухові пристрої для примусового відкриття приміщень або усунення перешкод при затриманні особи, яка не виконує законних вимог військовослужбовця, а також у разі звільнення заручника.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я