Україна працює над співпрацею зі стримування РФ як з НАТО, так і окремо зі сторонами-членами Альянсу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі глав МЗС країн НАТО у Ризі в середу, 1 грудня, обговорив механізми стримування агресії Росії, повідомляє Інтерфакс-Україна.  

“Головне, що ми дуже чітко почули сьогодні на міністерській зустрічі відповідь на мій заклик поглиблювати зараз співпрацю з Україною у військово-технічній сфері, і, друге – надсилати чіткі сигнали на всіх рівнях Росії про те, що будь-яка нова хвиля збройної агресії проти України стане непосильною ношею для Росії, і, третє – працювати над санкціями. На всіх цих треках відбувається дуже динамічна робота. Це те, що я сьогодні почув, ця відповідь колег мене наразі влаштовує, ми продовжимо працювати з ними над формуванням цього пакету стримування”, – сказав міністр.  

Він уточнив, що є два треки співпраці.  

“Перший трек – це те, що НАТО може зробити як цілісний Альянс, другий трек – це те, що кожен член НАТО може зробити на двосторонньому рівні у відносинах з Україною. Ми дуже вдячні генсекретареві НАТО Єнсу Столтенбергу за його принципову позицію, він постійно закликає держави-члени Альянсу працювати якнайбільше з Україною та розвивати взаємодію у сфері безпеки на двосторонньому рівні, – зазначив Кулеба.  

На разі Україна обговорює з кожною країною можливий внесок у пакет стримування.  

“Також є механізми Альянсу, в яких Україна бере участь, вони стосуються і оборонних закупівель, і кібербезпеки, і протидії гібридним загрозам, де ми працюємо з Альянсом зараз над тим, щоб отримувати конкретну допомогу та підтримку”, – зазначив Кулеба.  

Також він повідомив, що завтра у Швеції зустрінеться із держсекретарем США Ентоні Блінкеном.  

“Завтра будемо у Швеції, там запланована зустріч із держсекретарем США. Ми не тільки звіримо свою інформацію про наміри Росії, але також і обговоримо три треки підтримки України”, – сказав Кулеба.  

Сам Блінкен також розраховує провести зустріч із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.  

“У той час, як ми ясно говорили з Москвою, ми також закликаємо Україну продовжувати виявляти стриманість”, – сказав він, наголосивши на необхідності бути готовими до провокацій Росії.  

Він також заявив, що Вашингтон працює тісно з союзниками над можливими заходами у відповідь на дії РФ щодо України.   Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що на переговорах зі США і НАТО Росія вимагатиме довгострокових домовленостей, які виключають просування Альянсу на схід.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я