Київ очікує, що Україну покличуть для участі у наступному саміті НАТО, але завищених очікувань немає.

Влада України не очікує, що на саміті НАТО в Мадриді в червні буде ухвалено рішення про вступ країни в альянс. Про очікування від саміту та співпрацю з НАТО розповіла віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна, опублікованому у вівторок, 4 січня.

“Важливо розуміти, що крім військової агресії РФ Україна не перебуває в унікальних умовах порівняно з іншими країнами, які стали членами НАТО в 2000-х, такими як Румунія, Болгарія, Балтійські країни. Кожна країна, рухаючись до членства в НАТО, проходила шлях пошуку консенсусу всередині Альянсу, певної протидії розширенню. Це шлях, який потрібно пройти – досягти політичного консенсусу. Тому у нас немає завищених очікувань, що на саміті в Мадриді буде ухвалено рішення, що Україна стане членом НАТО. Але ми не маємо відчуття, що ми повинні знижувати ставки. Ми тиснутимемо на таку стратегічну ясність доти, доки ми її не отримаємо”, – сказала вона.

У Києві сподіваються, що на саміт запросять Україну та інші країни-аспіранти, такі як Грузія, Боснія та Герцеговина.

“Таке запрошення важливе з двох аспектів. Насамперед, ми досить суттєво розширили співпрацю з Альянсом. На рівні лідерів важливо закріпити пріоритети, ми хочемо оновити та визначити нові цілі партнерства, їх буде трохи більше 40. Також плануємо сформувати Індивідуальну програму партнерства України з НАТО , яка включатиме фінансову, технічну допомогу, посилення взаємосумісності – це питання щоденного двостороннього діалогу”, – зазначила Стефанішина.

Другим важливим аспектом, за її словами, є те, що на саміті буде схвалена Стратегічна концепція НАТО на наступні 10 років, яка має дати відповідь на питання, як альянс рухається у контексті роботи з країнами-аспірантами.

Нагадаємо, 12 січня відбудеться засідання ради НАТО-РФ, на якому обговорять вимоги Москви щодо гарантій безпеки.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я