На переговорах у НАТО закликали Росію деескалувати ситуацію та продовжити участь у діалозі.

НАТО є оборонним Альянсом і не загрожує Росії, заявила заступник держсекретаря США Венді Шерман за підсумками засідання РФ – НАТО в середу, 12 січня.  

“На сьогоднішньому засіданні країни НАТО заявили, що Альянс не шукає конфронтації і не є загрозою Росії”, – сказала вона.   Шерман повідомила, що на засіданні Росію закликали дати відповідь на пропозиції з боку НАТО, Євросоюзу та США – деескалувати ситуацію, обрати шлях демократії, продовжити участь у чесному та взаємному діалозі.  

“Не прозвучало зобов’язання щодо деескалації… Але не було й заяв про те, що деескалації не буде”, – сказала Шерман.   Дипломат наголосила, що США та РФ є двома найбільшими ядерними державами на Землі, тому складно зрозуміти заяви Москви про загрозу з боку України.  

“Вони – сильна країна. Факт, що вони відчувають загрозу від України, меншої демократії, що все ще розвивається, складно зрозуміти, чесно кажучи. Навіщо їм потрібно 100 тис. військових на кордоні, які, вони кажуть, потрібні не для вторгнення, а для навчань, коли є повідомлення про бойові навчання цього ранку. Навіщо це? Для вторгнення, залякування, спроб підривної діяльності? Я не знаю. Але це не сприяє дипломатичному вирішенню”, – зазначила Шерман.  

Дипломат додала, що США та НАТО готові продовжувати діалог із Росією. Вона наголосила, що сам факт, що РФ на зустрічі з НАТО не відкинула ідею про подальші консультації та попросила час на оцінку пропозиції – позитивний розвиток подій.  

Як заявила Шерман, засідання “завершилося тверезим викликом з боку союзників щодо НАТО Росії”.  

Суть вимог країн НАТО, за її словами, полягає в тому, щоб “зменшити напруженість, обрати шлях дипломатії, продовжити вести діалог на сумлінній та взаємній основі”.  

За словами представника США, країни Північноатлантичного альянсу озвучили свої позиції щодо того, де НАТО і Росія “можуть спільно досягти прогресу”.

“Сюди включені взаємні кроки у сфері зниження ризиків, прозорості, покращення комунікації та контролю над озброєннями”, – зазначила Шерман.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я