Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що рішення країн ЄС надати або не надати Україні статус кандидата на членство є тестом на те, наскільки європейські партнери щирі у відносинах з Україною, та визначить майбутню історію Європи. 

Про це він сказав у Берліні на спільній пресконференції з віцеканцлером і міністром економіки Німеччини Робертом Габеком. 

Дмитро Кулеба зазначив, що у Києві розуміють, що не йдеться про миттєвий вступ до ЄС без проходження певного шляху, і Україна не має наміру “перестрибнути через голову” держав Західних Балкан- що є доволі поширеним аргументами у Німеччині. “Надання Україні статусу кандидата на членство – це долучення України до Західних Балкан, які вже знаходяться у процесі, а не перестрибування через голову”, – зазначив він.

“Два з половиною місяці ми чуємо з Німеччини та інших країн “Україна, ви нас надихаєте”, “Українці – ви найкращі”, “Україна є частиною нашої європейської родини, одна з нас”. Надання Україні статусу кандидата на членство в червні цього року – це тест, який або продемонструє, що всі ці слова були лише словами і насправді ніхто нас не чекає і не готовий переводити правильні важливі слова у реальні дії, або це буде підтвердження того, що коли Європа щось говорить – вона саме це має на увазі. Ненадання статусу кандидата буде вбивством надії, яка є в українському народі”, – наголосив Дмитро Кулеба.

Глава МЗС зазначив, що зараз унікальний момент історії, коли 91% українців виступають за членство у ЄС, і в Німеччині публічна підтримка інтеграції України в ЄС також є найвищою в історії. 

“У політиків немає жодних раціональних аргументів для того, щоб відмовити Україні. Хто наважиться це зробити, продемонструє ту проблему, про яку слушно говорив Габек – непослідовність європейської політики. Якщо Європа послідовна, то за словами про те, що ми є частиною однієї сім’ї, має настати юридичний акт – надання Україні статусу кандидата і фіксація цього моменту в історії”, – підкреслив він.

Дмитро Кулеба наголосив, що це рішення не можна делегувати політикам майбутнього, тому що історія твориться “тут і зараз”, і від нинішнього покоління залежить, в який бік поверне історія Європи. 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я