Служба безпеки України виявила у Кирило-Мефодіївському жіночому монастирі УПЦ МП у Закарпатській області велику кількість агітаційно-пропагандистської літератури, у деяких брошурах були тексти, що заперечують право України на незалежність.

Як повідомили у пресслужбі відомства в Telegram, більшість знайденої літератури — авторства російських діячів і видані російськими друкарнями.

У переліку були книги ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії.

«У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що Росію, Україну та Білорусь «не можна розділити», – розповіли в СБУ.

Там зазначили, що, незважаючи на заборону керівника єпархії, у монастирі продовжували згадувати під час молебнів главу РПЦ Кирила. Там також розробили так звану «пам’ятку», де аргументували, чому не можна відмовлятися від згадки московського патріарха. У разі непокори залякували бути відстороненим від всякого священства.

Правоохоронці знайшли тексти проросійських піснеспівів, у яких прославляли російську землю та закликали до «пробудження матінки-Русі».

Під час перевірки спецслужби провели поглиблені контррозвідувальні опитування понад 20 осіб, у низці випадків використали поліграф.

Усі матеріали передадуть на відповідні експертні дослідження.

У СБУ наголосили, що всі дії здійснюються в межах чинного законодавства. Дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважається право кожного на свободу світогляду та віросповідання, як це визначено Конституцією України.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я