Білорусь внесла низку поправок до проєкту резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй “Принципи, що лежать в основі досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні”, яка присвячена річниці початку повномасштабної війни росії проти українського народу, пише “Радыё Свабода”.

В одному з них Білорусь пропонує виключити із преамбули слова “через рік після початку повномасштабного вторгнення в Україну”. Формулювання “агресії РФ проти України, включаючи напади на об’єкти критично важливої ​​інфраструктури по всій території України” пропонується спростити до фрази “військових дій в Україні”.

Мінськ запропонував виключити з резолютивної частини вимогу, щоб “Російська Федерація негайно, повністю та беззастережно вивела усі свої збройні сили з території України у її міжнародно визнаних кордонах”.

Цю частину пропонується доповнити засудженням заяв, зроблених “деякими лідерами нормандської контактної групи щодо справжніх намірів, якими вони керувалися при розробці комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, — намірів, які не відповідають цілям мирного врегулювання конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей України”.

В іншому документі Білорусь пропонує в преамбулі “з занепокоєнням” відзначити “тривалі третіми сторонами постачання зброї до зони конфлікту, що підриває перспективи досягнення сталого світу”, а до резолютивної частини — заклик до “початку мирних переговорів”.

Резолюцію, на думку офіційного Мінська, також слід доповнити закликом “враховувати докорінні причини конфлікту в Україні та навколо неї, включаючи законні побоювання держав-членів щодо безпеки”, а також “утримуватися від відправки зброї до зони конфлікту”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я