У четвер парламент Швейцарії обговорює законопроєкт, що дозволяє постачання в Україну боєприпасів швейцарського виробництва та відправлення танків до країн, чий військовий потенціал знизився через передачу танків Україні.

Такі розмови були неможливими у Швейцарії ще рік тому, до вторгнення росії в Україну, — пише Bloomberg.

Проект, розроблений Вільною демократичною партією (СВДП), передбачає видачу Німеччині, Іспанії та Данії дозволу на постачання швейцарських боєприпасів в Україну та продаж танків «Leopard» до Польщі, Словаччини та Чехії в обмін на техніку, яку країни планують відправити в Україну.

Йдеться про 96 танків “Леопард-2”, використання яких було припинено майже десять років тому для подальшого списання. Для їхнього продажу буде потрібно рішення парламенту про проведення процедури виведення з експлуатації. Запитів на закупівлю з європейських країн наразі не надходило, повідомили Bloomberg у прес-службі міністерства оборони Швейцарії.

Війна в Україні змінила обговорення формату швейцарського нейтралітету, заявила депутат від ВДП Майя Рінікер.

“Ми не можемо відмовитися від нейтралітету, але нам потрібно обговорити, які можливості у нас є для підтримки країн, які дотримуються тих самих демократичних цінностей, що й Швейцарія”, – сказала Рінікер.

Її пропозиція передати танки за символічний франк за штуку була відхилена в першому читанні минулого тижня, але депутат хоче знову підняти його навесні.

У той же час, депутат найбільшої Швейцарської народної партії, представленої в парламенті, Томас Ескі заявив агентству, що його партія не планує голосувати за законопроєкти про розширення військової підтримки.

Однак 55% жителів країни підтримують реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва на допомогу Україні, згідно з недавнім опитуванням, результати якого є у розпорядженні Bloomberg.

Швейцарія відмовилася постачати зброю Україні відповідно до політики нейтралітету. У листопаді президент Швейцарії Ігнатій Кассіс заявив, що країна “не буде прямо чи опосередковано брати участь у військовому конфлікті”. “Ні під час Першої світової війни, ні навіть під час Другої світової ми не займалися експортом зброї”, – підкреслив він.

Війна в Україні вже змусила Фінляндію та Швецію, які подали минулої весни заявку на вступ до НАТО, відмовитися від свого нейтрального статусу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я