Російська влада, схоже, занепокоєна зростаючою втратою важелів впливу на Сербію, яку Росія багато років намагалася інтегрувати в російську сферу впливу, повідомляє американський Інститут вивчення війни.
Речниця Міністерства закордонних справ росії Марія Захарова заявила 2 березня, що повідомлення про те, що сербська влада таємно передала Україні боєприпаси для реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), викликають “глибоке занепокоєння”.

27 лютого російський державний новинний агрегатор Mash заявив, що сербська оборонна компанія “Крушик” поставила Україні понад 3500 реактивних систем залпового вогню “Град”, але при цьому стверджував, що невідомо, чи знала “Крушик” про те, що Україна є кінцевим покупцем ракет.

Також Євгеній Пригожин відповів на попередню скаргу президента Сербії Александра Вучича про те, що Wagner Group проводить рекрутинг у Сербії, заявивши, що жоден сербський персонал не служив у Wagner Group у 2023 році. Він звинуватив Вучича у тому, що той “даремно влаштував істерику”. Скарги Вучича на рекрутингові зусилля Wagner Group у Сербії є одним із чинників можливого перегляду Вучичем тісних зв’язків Сербії з росією, про що нещодавно повідомляла Інституція “Відкрите суспільство”.

За даними Ukraine Weapons Tracker, Сербія передала Україні 3500 ракет до систем РСЗВ «Град», Ці снаряди є покращеними: далекобійність удвічі більша, аніж в звичайних – до 40 км. В січні Белґрад також надсилав енергетичне устаткування.

Президенти Сербії Александар Вучич та Косова Альбін Курті на зустрічі в Брюсселі в понеділок попередньо підтримали план нормалізації відносин, який розробили Франція та Німеччина, що неабияк дратує росіян. Для росії чим гірше ситуація на Балканах, тим краще для неї самої. Тому росія через свої проросійські сили намагатиметься розхитувати суспільство, щоб розсварити Сербію та ЄС.

Незважаючи на тісний історичний, культурний і духовний зв’язок з росією (від якої, до речі, ніхто не вимагає відмовлятися) Сербія може стати чудовою економічно розвиненою європейською країною.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я