Відповідно до звіту, опублікованого Лабораторією гуманітарних досліджень факультету охорони здоров’я Єльського університету, на території росії та Криму існує мережа з не менше 43 закладів для перевиховання та усиновлення дітей, які вивезені з України. У багатьох із них на території України залишилися батьки та опікуни.

Як свідчить дослідження, більшість із цих закладів є оздоровчими таборами, куди дітей привозять нібито на відпочинок, а інші є установами, що використовуються для розміщення дітей, переданих на виховання або усиновлення в росії.

Серед закладів, куди відправляли дітей, дослідники ідентифікували психіатричну клініку. В установах перебувають понад 6000 дітей (точна цифра невідома) з України віком від чотирьох місяців до 17 років, і свою роботу вони розпочали з лютого 2022 року.

Останні партії переміщених неповнолітніх надійшли туди у січні 2023 року. Як пишуть автори, цифра “43” теж приблизна, точна кількість подібних «таборів» невідома і ймовірно більша за 43.

Одинадцять з них розташовані на відстані понад 800 км від кордону України з росією, у тому числі два табори в Сибіру та один на Далекому Сході.

Не менше 32 (78%) таборів займаються систематичним перевихованням та орієнтацією дітей на життя в росії, програма включає патріотичну освіту і навіть військову підготовку. Багато дітей взагалі не є сиротами. Повернення дітей як мінімум із чотирьох таборів призупинено з неоголошених причин.

За словами батьків, у двох таборах, «Артек» та «Ведмедик», повернення дітей батькам та опікунам в Україну було припинено на невизначений термін.

Батьки також повідомили, що не можуть отримати інформацію про статус чи місцезнаходження своєї дитини після того, як її повернення було припинено.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я