Тільки в Україні можлива ситуація коли на дев’ятий місяць війни український банк, яким фактично володіє шахрай і махінатор з російським паспортом, продовжує спокійно функціонувати, і під протекторатом Національного банку України, спільно з державним банком, заробляти гроші на різних махінаціях.

Мова йде про відомий «Комерційний Індустріальний Банк» (КомІнБанк/ComInBank) та його фактичного власника – громадянина Росії Казьміна Євгена.

Нагадаємо, що Євген Казьмін — особа, яка тісно пов’язана з кримінальним світом, власник низки компаній, які займаються металобрухтом, а ще колишній депутат Севастопольської міськради від Партії регіонів, який отримав громадянство РФ після анексії Криму. Саме Казьмін влітку 2014 року один із перших переєстрував свою будівельну компанію «Карбон» в «Крымском федеральном округе Российской Федерации». А ще у 2015 році Казьмін направляв листи на ім’я прем’єра РФ Дмитра Медведєва від ТОВ «Річ Плюс» із пропозиціями щодо будівництва ЖК «Город Мира» у Сімферополі й гарантіями безоплатної передачі 10% від загальної площі проекту (51 тис кв. м.) незаконним органам держави-агресора. Цими ж листами фірма запропонувала власні послуги із будівництва житла для органів ФСБ та МВС Росії.

Наразі пояснення Євгена Казьміна звучить так: «Бізнес на сьогоднішній день належить моїм родичам, у яких не лишилося іншого вибору, як залишитись там». Також бізнесмен спростував інформацію, що він у складі Севастопольської міськради голосував за відділення Криму від України.

Чомусь Казьмін не згадує, що і на даний час має діючий паспорт громадянина Росії серії 0914 №296618 виданий 19.12.2014 (920001, УФМС России по г. Севастополю, Российская Федерация) та діючий закордонний паспорт громадянина РФ серії 75 № 0563449 виданий 13.01.2015 (ФСМ 23201, Российская Федерация, Краснодарский край). Документи видані вже під час російсько-українського конфлікту, тому, мабуть, це і є причиною магічного підчищення усілякого роду компрометуючих статей про пана Євгена у ЗМІ.

Добре, що Інтернет все «пам’ятає» та дає можливість відшукувати різні дані, навіть з російської бази паспортів.

У тому ж 2015 році, коли Казьмін займався оформлення російських паспортів, він ще намагався стати власником ComInBank, проте не зміг підтвердити законність походження своїх коштів, і йому довелося оформити банк на фіктивних акціонерів в офшорах. У 2016 році Казьмін стає головою Наглядової Ради банку, а незабаром НБУ визнав його кінцевим бенефіціаром. У тому ж році, перебуваючи в СІЗО за підозрою у фінансуванні окупаційної влади Криму, щоб зберегти актив, Казьмін «продав» банк фіктивному «іноземному інвестору» – британцю Стефану Полу Пінтеру.

З купівлею ComInBank Казьміним стан справ у банку почав погіршуватися. НБУ виявило низку критичних порушень у діяльності банківської установи і тільки з приходом у 2018 році Тетяни Путінцевої справи пішли на покращення. Як ви розумієте ефективний менеджмент тут ні до чого. Просто Путінцева разом із працівниками Нацбанку (скоріше за все саме із заступником голови Нацбанку Катериною Рожковою) домовились, яким чином можна «освоювати» виділені банку кошти рефінансу. Вказані домовленості підтверджуються накладеним Нацбанком у 2019 році штрафом за відмивання ComInBank грошей, у вигляді дуже символічної суми – 200 тис. грн.

Взагалі, росіянин Євген Казьмін та Тетяна Путінцева постійно намагаються підтирати негативні моменти, пов’язані зі своєю діяльністю у ЗМІ і не шкодують грошей на PR-кампанії. В той час, як Казьмін намагається залишатись максимально не публічною особою, Путінцева веде активну діяльність, наприклад з’являється у статтях «Forbes Ukraine», отримує орден «Королеви Анни» Честь вітчизни» у 2021 році та ін. Як бачимо, у 2021 році вона отримала орден, а на початку 2022 ComInBank вже знаходився у першій трійці проблемних банків і напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну до банку збиралися ввести тимчасову адміністрацію через те, що банк був причетний до масштабних схем виведення коштів з країни. Але потім це було відкладено офіційно – через війну, а за чутками – через можливість домовитись з Шевченко.

Так що змінилось і що відвувалось з банком під час війни? На чому крім відмивання рефінансу спеціалізується банк Путінцевї та росіянина Казьміна? Окрім офіційної збиткової діяльності, ComInBank спільно з улюбленим державним Укргазбанком Кирила Шевченка (нагадаємо – перебуває у заслуженому розшуку НАБУ) стали лідером з обслуговування незаконних онлайн-казино, форексів та онлайн платформ для обміну криптовалютою. Об’єми незаконних операцій на користь нелегально бізнесу в інтернеті сягають десятків мільйонів гривень. Прибуток Казьміна-Путінцевої та топ-менеджерів з Укргазбанку також складає мільйони. Війна все пробачить?

У випадку кооперації ComInBank і державного Укргазбанку цілі залишаються лише одні – отримання максимального прибутку, незважаючи ні на що. Як ми з вами розуміємо, людина з російським паспортом не залишить в скрутній ситуації співвітчизників. Саме тому ComInBank і Укргазбанк залюбки обслуговують будь-які російські ресурси та підтримують будь-які махінації для власного збагачення. І дивно, чим займаються контролюючі органи (НБУ, КРАІЛ) та правоохоронні органи, коли ні для кого не є секретом російське громадянство власника банку та його причетність до кричущих правопорушень?

Чи є правові важелі застосування санкцій під час російсько-української війни до громадянина РФ у даному випадку? Мабуть, покаже час.

Сподіваємось, що регулятор та правоохоронці стануть уважнішими, а законотворці знайдуть вихід, щоб законно покінчити з агресором і поза полем бою також.

1 коментар

  1. Дивуватись нема чому. Аналогічно продовжують успішно працювати магазини побутової техніки Ельдорадо. Де власником до сих пір є племінник жінки Мєдвєдєва. І хоча вже давно має признання Колаборантів Слобожанщини.
    Поліщук Віктор Степанович, 15.08.1976, мешкає Київська область, місто Київ.
    😡Засновник мережі магазинів електроніки “Ельдорадо”. Дальній родич Дмитра Медведєва. З самого початку війни дана особа намагалася вивезти з України все своє майно на територію Російської Федерації, також даний громадянин підтримує зв’язок з мешканцями країни-агресора
    🛑Повідомите про діяльність колаборанта тисни Поліщук Віктор Степанович, 15.08.1976, мешкає Київська область, місто Київ.
    😡Засновник мережі магазинів електроніки “Ельдорадо”. Дальній родич Дмитра Медведєва. З самого початку війни дана особа намагалася вивезти з України все своє майно на територію Російської Федерації, також даний громадянин підтримує зв’язок з мешканцями країни-агресора
    🛑Повідомите про діяльність колаборанта тисни ТУТ ⬇️

    https://t.me/Stop_russian_collaboration_bot

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я