Амстердам вибачився за рабство через 150 років після його скасування в голландських колоніях. Нідерланди стали першою країною в Європі, яка офіційно вибачилась за работоргівлю в минулому.

Уряд Нідерландів офіційно вибачився за 250 років участі в рабстві, назвавши його “злочином проти людяності”. Промова прем’єр-міністра країни Марка Рютте, з якою він виступив у Національному архіві в Гаазі 19 грудня, опублікована на сайті уряду.

“Довгий час я думав, що роль Нідерландів у рабстві залишилася в минулому. Але я був неправий”, – сказав Рютте. За його словами, століття придушення та експлуатації продовжують позначатися  сьогодні в расистських стереотипах, дискримінаційних моделях виключення та соціальній нерівності.

“Щоб зламати ці стереотипи, ми повинні відкрито і чесно поглянути в обличчя минулому. Правда, що ніхто з тих, хто живе нині, особисто не винен у рабстві. Але також правда й те, що держава протягом історії несе відповідальність за жахливі страждання, завдані поневоленим людям та їхнім нащадкам”, – наголосив прем’єр.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я