Закон від 3 січня №241-З «Об ограничении исключительных прав на объекты интеллектуальной собственности» дозволяє використовувати без згоди правовласника комп’ютерні програми, аудіовізуальні та музичні твори з країн, що вчиняють «недружественные действия».

Це, як йдеться в законі, необхідно для «обеспечения функционирования информационно-коммуникационной инфраструктуры, создания условий для цифрового развития и повышения уровня информационной безопасности, развития интеллектуального и духовно-нравственного потенциала общества».

В документі зазначається, що якщо використання цих програм і творів платне, то потрібно виплачувати грошову винагороду. Гроші будуть перераховуватися на рахунок патентного органу та зберігатися там до виникнення необхідної потреби. Якщо протягом трьох років кошти не знадобилися, то вони переходять в республіканський бюджет. Розміри виплат визначає “Совмін”.
Також документ узаконює сірий імпорт (його називають «паралельним»). Дозволяє без згоди правовласника з країн, що вчиняють «недружественные действия», завозити товари, в яких наявні об’єкти інтелектуальної власності, якщо вони є суттєво важливими для внутрішнього ринку. Їх перелік поки що не надано.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я