В останні два дні правоохоронці затримали понад 700 учасників зібрань для фізичного протистояння по всій Україні.
До участі у подібних заходах українську молодь закликали через Telegram-канали. Правоохоронні органи виявили та заблокували 18 таких новостворених груп і каналів у соціальних мережах.

Перше протистояння підлітків сталося 22 лютого в Москві, під час чого загинули двоє учасників. Це свідчить про те, що російські спецслужби почали використовувати таку ситуацію як модель для провокації заворушень в Україні.

“Першочергова перевірка показала: штучний розвиток такої субкультури  – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію (ІПСО) та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні”, – заявив начальник управління ювенальної превенції Василь Богдан.

Правоохоронці встановлюють джерела фінансування, адміністраторів цих інформаційних каналів та організаторів масових зустрічей.

З учасниками сутичок та їх батьками проводять профілактичні заходи та роз’яснюють, що за подібне в Україні передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність, яка наступає з 14 років. 

Крім того, поліцейські спілкуються з адміністраціями та педагогічними колективами навчальних закладів, “аби не дати ворогу успішно провести свою ІПСО та застерегти дітей від необдуманих вчинків”. Також у поліції закликали батьків “бути друзями своїх дітей”, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються і як проводять дозвілля.

ПВК розшифровується як “приватна військова компанія”, і названа так, очевидно, за аналогією з російською ПВК “Вагнера”. “Редан” походить з японського аніме-серіалу Hunter x Hunter, де є бандитське угрупування “Геней Рьодан”. Прихильники цього руху носять чорний одяг, де часто зображений павук і цифра 4. Вони відомі організацією масових бійок з представниками інших субкультур.

Спершу “редани” з’явилися в росії та стали відомими після того, як у торгових центрах рф прокотилася хвиля масових сутичок з футбольними фанами, які принижували їх за зовнішній вигляд.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я