На російському порталі держзакупівель з’явилися контракти російських компаній та держустанов на постачання обладнання для виявлення та придушення безпілотних літальних апаратів, повідомляє “Полігон медіа”.

Пензенське підприємство «Горводоканал» вже витратило на подібну систему 11 млн рублів і планує витратити ще до 16,8 млн рублів.

Енергопостачальна компанія «Россети» планує витратити на системи захисту від БПЛА 78800000 рублів. Устаткування встановлять на підстанціях «Чертанове» та «Пресня». Генеруюче підприємство «Квадра» витратило на «блокатори БПЛА» 6,3 млн рублів і планує витратити ще 3,1 млн рублів.

Радар-детектор для виявлення БПЛА майже за 5 млн рублів придбає навіть російський технологічний університет МИРЕА. Таке ж обладнання потрібне для суднобудівного комплексу «Зірка», Орського машинобудівного заводу і конструкторського бюро «Хімавтоматики».

У травні та квітні 2023 року системи для боротьби з БПЛА захотіла купити Ангарська нафтохімічна компанія. У лютому – Сибірська нафтогазова компанія. Ачинський та Новокуйбишевський нафтопереробні заводи купили подібне обладнання наприкінці 2022 року.

Держпідприємство «Канал Імені Москви» витратить 702 млн рублів на захист інфраструктури “від актів незаконного втручання”. У технічному завданні сказано, що підрядник також має захищати об’єкти від «безпілотних підводних та надводних апаратів» із вибухівкою. Скільки витратять саме на захист від безпілотників, невідомо.

Ціна устаткування, що закуповується, відома тільки в деяких конкурсах, а частина закупівель планується, але за півроку на системи захисту від безпілотників російські компанії витратили мінімум 140 млн рублів.

Нагадаємо, що у березні 2023 року депутат-єдинорос Андрій Картаполов запропонував компаніям самостійно закуповувати системи для боротьби з дронами, оскільки Міноборони «зосереджено на прикритті важливих державних та військових об’єктів».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я