Китай запроваджує експортні обмеження на дві корисні копалини, що використовуються для виробництва напівпровідників, ракетних систем і сонячних батарей.

Метали галій і германій, а також понад три десятки споріднених елементів потраплять під експортний контроль з 1 серпня, як заявило в понеділок Міністерство торгівлі Китаю. У заяві йдеться про захист національної безпеки та інтересів.

Експерти вважають, що це рішення – демонстрація сили напередодні економічних переговорів зі Сполученими Штатами, які все частіше встановлюють торговельні правила для досягнення технологічних переваг, як пише Wall Street Journal.

І галій, і германій входять до числа 50 мінералів, які Геологічна служба США вважає “критичними”, тобто вони необхідні для економічної або національної безпеки США, а ланцюжок їхніх поставок уразливий до збоїв.

Германій, блискучий сірувато-білий метал, часто використовується у виробництві волоконно-оптичних систем і сонячних батарей, включно з тими, що використовуються для передачі енергії з космосу.

Галій, при кімнатній температурі м’який сріблястий метал, – ключовий компонент особливо затребуваних сьогодні напівпровідників, що використовуються в зарядних пристроях для телефонів і електричному транспорті, в комерційних і військових програмах, які зараз швидко розвиваються.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я