Гітанас Науседа вважає, що Білорусь останнім часом стала реальною проблемою для НАТО. На його думку, Білорусь стає реальною проблемою для безпеки регіону.

“Ми хотіли б, щоб підтримка приходила швидше, рішення мають ухвалюватися швидше, особливо реагуючи на те, що відбувається поблизу в Литві, особливо в Білорусі. Я сказав президенту Байдену, що Білорусь стає справжньою проблемою. Це не Білорусь у 2020 році. Зараз ми не повинні відчувати ілюзій: ця країна більше не є незалежною, це ще одна губернія російської федерації”, – заявив Науседа перед початком сьогоднішнього саміту НАТО у Вільнюсі.

Він вважає, що проблеми створює використання білоруської території російськими військовими, розміщення в країні ядерної зброї, а також триваюча міграційна криза. Своє бачення Науседа має намір протягом двох днів саміту донести до союзників по НАТО.

“Білоруська територія повністю доступна для російських сил для проведення операцій проти України. Останні оголошення про те, що тактичну ядерну зброю буде розміщено на білоруській землі, перебувають на стадії реалізації. Ми знаємо це. Це питання часу, коли це буде зроблено. Вони інструменталізують міграцію. Це триває, так, не так, як це було два роки тому, але це триває. Увесь цей комплекс показує, що безпекова ситуація в нашому регіоні нестабільна, не покращується, а погіршується. Я сподіваюся, ми зможемо донести це розуміння до наших союзників, наших партнерів, і це буде однією з потенційних тем наших дискусій сьогодні і завтра”, – додав Науседа.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я