Удари по Одесі були завдані росією з окупованого Криму о першій годині ночі 23 липня, внаслідок чого було пошкоджено низку історичних будівель, а також зруйновано прямим влученням Спасо-Преображенський собор. Але у Вікіпедії правки з повідомленням про знищення собору нібито були внесені за кілька годин до того.

Вже після російського удару, один із тг-каналів міста опублікував скріншот вікіпедійної статті про собор в українській Вікіпедії, на якій начебто видно, що пропозицію про знесення храму російськими ракетами додано о 23:05 ще 22 липня. Автори тг-каналу дійшли висновку, що про атаку на собор було відомо ще до “прильоту”.

Цю публікацію підхопили як інші українські канали, так і російські/білоруські пропагандисти. Для останніх, які заперечують хаотичний обстріл цивільних об’єктів в Одесі та кажуть про високоточне знищення військової інфраструктури, цей факт виявився справжнім подарунком, що лягає на конспірологічну теорію про “провокацію з боку Києва”.

Насправді жодної нестиковки між часом у правках статті про собор і справжніми ударами по ньому немає. Річ у тім, що за замовчуванням час усіх правок у Вікіпедії вказують за всесвітнім координованим часом (UTC+0), тоді як мінський, московський і східноєвропейський літній час, за яким зараз живуть Україна і країни Балтії, відрізняється від нього на три години (UTC+3).

Правка, зроблена о 23:05 за всесвітнім координованим часом, за місцевим часом зроблена о 02:05, тобто вже після ударів по Одесі. Зареєстровані учасники Вікіпедії в налаштуваннях можуть змінити відображення часу на зручніше для себе, але анонімні відвідувачі бачать виключно всесвітній координований час.

Слід ставитися до інформації з телеграм-каналів вкрай критично.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я