Президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев зазначив, що Україна спробує оскаржити рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан з чемпіонату світу з фехтування через відмову потиснути руку росіянці.

Харлан взяла участь в одиночному турнірі з фехтування на наступний день після того, як міністерство молоді та спорту України пом’якшило свою попередню політику, яка забороняла спортсменам зустрічатися з росіянами чи білорусами, які змагаються під нейтральним прапором.

Олімпійська чемпіонка Харлан здобула історичну перемогу над росіянкою Анною Смірновою, яка виступала як нейтральна спортсменка. Проте Міжнародна федерація фехтування дискваліфікувала Харлан після відмови потиснути руку росіянці.

У правилах FIE сказано, що обидва фехтувальники повинні потиснути один одному руки після оголошення результату. Натомість Ольга запропонувала росіянці “стукнутися” зброєю на заміну цього жесту, що було прийнятним під час ковідних обмежень. Смірнова не стала цього робити та майже 50 хвилин сиділа на доріжці, очікуючи на офіційне завершення поєдинку.

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт назвав інцидент між Харлан і Смірновою провокацією російської спортсменки.

Два тижні тому у коментарі агенції AFP Харлан попереджала, що не стала би вітатися за руку з росіянкою у разі турніру з нею.

В Офісі президента України також відреагували на дискваліфікацію Харлан, назвавши рішення ганебним.

Михайло Подоляк у Twitter оприлюднив фото, на якому російська спортсменка Смірнова позує у військовій хутряній шапці поруч із хлопцем у військовій формі. На голові у нього шапка в кольорах російського прапора.

МОК закликав спортивні федерації ставитися з делікатністю до ситуацій за участі українських спортсменів та спортсменів, які виступають під нейтральними прапором.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я