У Держдепі США застерігають росію від подальших насильницьких дій на окупованих територіях України та закликають не порушувати міжнародне право.

“Санкціоноване державою залякування не змінить фактів: кожен сантиметр території України є і залишиться Україною. Українці, які живуть під російською окупацією в Україні, є і залишатимуться – громадянами України” – заявив речник Держдепу Метью Міллер.

Організація Conflict Observatory, за підтримки Державного Департаменту США опублікувала звіт в якому йдеться про насильницьку натуралізацію жителів окупованих росією частин України, відому як паспортизація, повідомляє Голос Америки.

У доповіді вказується, що ті, хто відмовляється від російського паспорта стикаються з обмеженим доступом до державних і соціальних послуг, зайнятості, правом власності на своє майно та навіть загрозою депортації.

Особливо важко батькам новонароджених дітей, йдеться у звіті. По-перше, їхні діти не можуть отримати українське громадянство, а по-друге, у разі відмови оформлювати російське їм погрожують втратою опіки над дітьми.

Насильна натуралізація – це також спосіб фільтрації місцевого населення. Таким чином окупаційна влада відсортовує лояльних і нелояльних українців.

Паспортизація також дає привід для просування імперських амбіцій Кремля, нібито для захисту громадян, на яких він претендує за межами своїх кордонів. На це вказують спеціалісти Conflict Observatory. Це давня тактика, як це видно на прикладі територій, які росія займає в межах міжнародно визнаних кордонів Грузії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я