Мережа Пригожина проводить кампанії з дезінформації по всьому світу з метою просування російських геополітичних інтересів та поширення антизахідних настроїв, повідомляє Politico.

Розслідування Politico розкрило ексклюзивні нові подробиці про те, як мережа Пригожина, до якої входить Вагнер, переросла в далекосяжну міжнародну операцію військового та політичного впливу.

За даними експертів, Пригожин пов’язаний із низкою онлайн-новинних агенцій — конгломератом, відомим як Patriot Media Group— і платить журналістам за написання статей, які одночасно просувають антизахідні настрої та підтримують обраних кандидатів.
У період з 17 по 19 березня 2018 року оперативники Пригожина використали сім новинних агентств у рамках Patriot Media Group, щоб підкинути історії, зміцнити імідж путіна та просувати антизахідні настрої.


Згідно з документами, група також намагалася проводити операції впливу в Естонії у спробі втрутитися в політичну систему, розпалити євроскептицизм та недовіру до НАТО.

Маленька балтійська країна особливо насторожено ставиться до втручання свого східного сусіда у внутрішню політику. Естонія межує з росією, і близько чверті населення країни ідентифікує себе як член російської меншини.

Згідно з одним із документів, оперативники Пригожина планували підтримати вкрай праву євроскептичну партію EKRE напередодні виборів до Європейського парламенту країни у 2019 році.

«Співпраця почалася, тому що EKRE хотіла бути радикально проти ліберальних партій, і вони були раді отримати цей професійно підготовлений пакет», – сказав Вільяр Вібель, науковий співробітник Балтійського оборонного коледжу.

Для цього оперативники планували поширювати деякі з улюблених антизахідних наративів Кремля, таких як «проблеми в Естонії через ЄС» та антинатовські послання, а також кампанії проти тодішнього президента Керсті Кальюлайд та лідера ліберальної Партії реформ на той час Каї Каллас, яка зараз є прем’єр-міністром.

Неясно, чи виконали оперативники цей конкретний план до виборів до Європарламенту у 2019 році — назви груп Facebook, запропоновані у документі, не було створено у соціальній мережі, за словами представника Meta. Тим не менш, стратегія напрочуд схожа за тоном і темами на операції наприкінці 2018 року напередодні національних парламентських виборів, сказали експерти, які розглянули документи. Експерти вивчили мережі з відкритим вихідним кодом та сайти соціальних мереж та виявили, що “Вагнер” створив групи у Facebook та російськомовному еквіваленті «ВКонтакті», щоб спробувати розпалити соціальну ворожнечу і підштовхнути вкрай правих.

Зрештою, важко виміряти вплив операції, але експерти заявили, що зусилля були невеликими та швидко спростовувалися. Facebook та Twitter заблокували акаунти, пов’язані з мережею.

Партія EKRE відмовилася коментувати кампанію. Представник Meta підтвердив, що Facebook видалив групу «Estoners» наприкінці 2018 року та підозрював, що операція проводилася мережею Пригожина.

Гарріс Пуусепп, голова бюро Служби внутрішньої безпеки Естонії, сказав, що стратегія “Вагнера” для Естонії схожа на раніше розроблені російські проекти пропаганди для країни.

«Реальна загроза — довгострокові зусилля, що є набагато небезпечнішими, ніж будь-який конкретний проект», — сказав Пуусепп. І якщо ми побачимо зростання популізму в Європі, я думаю, що вони [російські пропагандисти] розуміють, що це може бути шансом і для них».

Російські інформаційні операції є “постійною загрозою національній безпеці Естонії”, сказав він, назвавши спроби Кремля та його прихильників вплинути на Естонію “регулярним вівторком”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я