Сенат Італії ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років актом геноциду українського народу.

У документі зазначається, що “у 1932–1933 роках комуністичний режим СРСР, очолюваний Йосипом Сталіним, свідомо спровокував голод, внаслідок якого загинули мільйони людей”.

“Пам’ять про Голодомор та злочини радянської влади проти українського народу сьогодні набуває ще більшого значення у світлі російського вторгнення та нової спроби стерти українську національну ідентичність”, – йдеться у резолюції.

2018 року резолюцію, яка визнає Голодомор в Україні геноцидом, підтримав Сенат США. Після повномасштабного вторгнення Росії до України парламенти Бельгії, Ірландії, Румунії, Молдови, Чехії, Німеччини, Ісландії, Франції, Великої Британії, Хорватії, Словенії та Нідерландів також визнали Голодомор геноцидом українського народу.

У грудні 2022 року таку резолюцію схвалив Європарламент. Прийнятим документом депутати Європарламенту висловили солідарність із народом України та засудили дії тоталітарного радянського режиму, які призвели до загибелі мільйонів українців.

В Україні події 1932–1933 років офіційно визнані геноцидом. За даними Інституту історії України, втрати від голоду в Українській РСР склали майже чотири мільйони людей і ще три мільйони – в інших регіонах Радянського Союзу. День пам’яті жертв Голодомору в Україні відзначають у четверту суботу листопада.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я