За офіційними повідомленнями Одеської ОВА, ракети «Онікс» і Х-22 росіяни спрямували на портову і критичну інфраструктуру нашої держави. Влучили в зерновий і олійний термінал, пошкодили резервуари та обладнання для завантаження.

Для деяких країн російсько-українська війна є лише “конфліктом”. Україна – це десь далеко, а росія є партнером у багатьох сферах. Проте росія, яка своєю чергою є “членом” ООН, своїми діями може спричинити голод в ряді країн, що залежать від постачання агропродукції з України.

Одним із найбільших покупців основних харчових продуктів є Китай, який зараз страждає від посухи на півночі та повеней на півдні країни. Ці фактори значно скоротили врожаї зерна та рису. Рішення путіна не продовжувати зернову угоду може призвести до глобального дефіциту продовольства та вплинути на стабільності Комуністичної партії в КНР, а цілеспрямовані удари по портовим терміналам повинно зрештою коштувати Кремлю його дружби з Китайською Народною Республікою.

За даними Європейської Комісії, на частку України припадає 10% світового ринку пшениці, 15% ринку кукурудзи та 13% ринку ячменю. Крім того, Україна з понад 50% світової торгівлі соняшниковою олією, також відіграє визначальну роль на цьому ринку.

Китай намагається заповнити дефіцит зерна з Австралії (60%), Канади та Франції. Однак Пекін раніше запровадив мита на австралійські продукти, щоб закріпити лідерство у тихоокеанському регіоні. Якщо Австралія зменшить постачання зерна Китаю, це може підштовхнути Сі Цзіньпіна зайняти більш проєвропейську позицію щодо України.

Як відомо, 18 липня, Зеленський у розмові з секретарем ООН Антоніу Ґутеррішем звинуватив росію в спробі використати голод як зброю та дестабілізувати світовий продовольчий ринок. Вони домовились із паном Ґутеррішем працювати разом і з відповідальними державами, щоб відновити продовольчу безпеку та постачання продовольства шляхами у Чорному морі.

Більш ніж половина африканських держав в ООН засудили російське вторгнення. При цьому 17 держав утрималися, вісім не були присутні під час голосування, а одна країна проголосувала проти резолюції. Сьогодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив на полях Організації Об‘єднаних націй, що росія намагається побудувати нову зернову ініціативу без України. Заради цього Кремль навіть оголосив про готовність постачати зерно африканським країнам безкоштовно.

Чи може покрити росія світові потреби сама, якщо вона прямо сьогодні вдається до крадіжки зерна в Україні? Генштаб ЗСУ повідомляє, що з 10 липня окупанти використовують порт у тимчасово окупованому Скадовську для вивезення зерна врожаю 2023 року у свої порти.

За даними Міжнародного комітету порятунку (IRC), близько 90% імпорту в країни Східної Африки становили поставки за рахунок зернової угоди. Якщо цей імпорт припиниться, кількість людей, які недоїдають, зросте майже до 19 мільйонів у 2023 році.

Тож, як відреагують Китай та Африканські країни на чергову терористичну атаку росіян на портову інфраструктуру України?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я